12480defa izlendi
Nureddin Yıldız Hocamız tarafından 25 Mart 2012 Pazar günü yapılan Hayat Rehberi Sohbetidir.
AÇIKLAMA
- Mü’minleri cennete götürecek olan iman; “Allah’ın razı olup onların da Allah’tan razı olduğu” ashabı kiramın imanıdır. Bu sebeple mü’minlerin iman kalitesi, ashaba yakınlıklarıyla ölçülür.
- İman, Allah ve Resûlü’nü her şeyden çok sevmeyi ve bu uğurda ne gerekirse onu yapmayı gerektirir. İman beraberinde fedakârlığı, itaati, teslimiyeti, dünyaya tenezzülsüzlüğü, vakarı, takvayı, kanaati ve cesareti getirir. Bunun en iyi örnekleri ise ashaptır. İyi örnek olmak isteyen herkes de onların yolundan gitmelidir.
- Ashabı kiramı sevmek iman ile alakalı bir durumdur. Ümmet’in geçmiş büyükleri çocuklarına Bakara Suresi’ni öğretir gibi ashabı kiramı sevmeyi öğretmişlerdir. Allah’ın sevdiklerini sevmek, onlar gibi olmayı da beraberinde getirmektedir.
- Bugün Allah ve Resûlü’nü sevdiğini iddia edenler, ashabı kiram gibi Sünnet’e sımsıkı sarılıp koruyarak ve Sünnet’i sonraki nesillere aktararak sevgilerini ispat etmelidirler. Resûlullah aleyhisselamı sevmeyi imandan gören müminler için ‘’Resûlullah dedi ki:‘’ ifadesi her şeyi feda edecek bir ifade olmalıdır.
- Allah, kıyamete kadar okunacak olan kitabında razı olduğu kulları olan ashabı kiramı şu şekilde tanımlamıştır:
- Kâfirlere karşı dimdik
- Birbirlerine karşı merhametli
- Secde ve rükûları hakkıyla yapanlar
Onların bu özellikleri, kendini Allah’tan razı etmek isteyenler için bir yol haritası konumundadır.
- Ashabı kiramın yolundan gitmek; İslam kardeşliğinden başka bir tarafı, hizbi, grubu, cemaati kabul etmemekle; kılıç zamanında kılıç, secde zamanında secde ile o an ne gerekiyorsa onu yapmakla; hiçbir hükmü eğip bükmeden sonraki nesillere açık ve ne olarak aktarmakla mümkündür.
- İman ispat ister. İmanın ispatı da ameller iledir. Bu ameller ise moda, komşu veya çağa uyarak değil Allah’ın rızasını kazanmak için O’nun emir verdiği şekle göre yapılmalıdır.
- İman ile şüphe bir arada bulunamayacak olan kavramlardandır. İmanda şüphesizlik ise yüzde yüz teslimiyetle mümkündür. Bu teslimiyet de imanın tadını varmayı beraberinde getirmektedir.
402) Her Şey Onun
58:34 4366Allah. Acaba bu ismi dilimizle söylerken, kalbimizden geçirirken kimden söz […]
Hayata Bakış
3) Sabredenler Kazanacak
00:47:35 8342Nureddin Yıldız Hocamız tarafından 8 Aralık 2013 Pazar günü yapılan […]
Hayata Bakış
207) Böyle İstiyor Rabbimiz
01:02:04 5015Nureddin Yıldız Hocamız tarafından 7 Nisan 2013 Pazar günü yapılan […]
Hayata Bakış
380) Dilini Tut
51:08 7804 Hayata Bakış
139) Zamanın İbrahim’i Olmak
00:53:25 4981 Hayata Bakış